Juliana van Lazarevo
Zij leefde van 1530 - 10 januari 1604 en is een heilige van de orthodoxe kerk. Ze werd geboren in de stad Ploshin, nabij Moskou, haar vader was een hooggeplaatste edelman. Vroeg wees geworden werd ze opgenomen in het grote gezin van haar grootmoeder. Als kind was ze al een heel vroom meisje, ze gaf de voorkeur aan bidden en vasten boven het amusement van haar leeftijdsgenootjes. Op 16-jarige leeftijd trouwde Juliana met Giorgi Osorgin, eigenaar van het dorp Lazarevo, en zij zette haar vrome leven voort.
Haar liefde voor God en mensen bracht zij tot uitdrukking in het verzorgen van de zieken en het naaien van kleding voor de armen. In de loop van haar leven kreeg ze dertien kinderen, van wie er zeven als baby stierven. Juliana verlangde in haar verdriet in een klooster te gaan leven, maar volgde trouw haar roeping en bleef in haar gezin en stad zorg geven zoals altijd. Na de dood van haar man, brak er hongersnood uit in en zelfs Juliana had niet genoeg te eten, maar wat ze had, gaf ze aan de arme en lijdende medemens. Ze stierf op 10 januari 1604.
Haar leven wordt beschouwd als een voorbeeld van een leek die in de wereld leeft, zoals iedereen geacht wordt om God niet alleen te plezieren door zich terug te trekken uit de wereld naar een kloostercel, maar binnen een familie, te midden van zorgen voor kinderen, echtgenoot en leden van het huishouden.